Τα παιχνίδια με συλλεκτικές κάρτες, ανήκουν σε μία κατηγορία παιχνιδιών με κάρτες που πρωτοεμφανίστηκε το 1993. Ο όρος “συλλεκτικά” υιοθετήθηκε από της εταιρίες παραγωγής τους για λόγους προώθησης και πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο ακριβής ορισμός τους είναι παιχνίδια που να αποτελούνται από κάρτες οι οποίες μπορούν με την παραγωγή τους να συλλέγονται ή ανταλλάσσονται και να έχουν σαφής οδηγίες παιχνιδιών στρατηγικής.

Οι παίκτες χρησιμοποιούν τις δικές τους τράπουλες (decks) οι οποίες αποτελούνται από κάρτες που πωλούνται κυρίως σε συσκευασίες που τις περιέχουν τυχαία. Οι κάρτες είναι συλλεκτικές και έχουν ανταλλακτική αξία, έτσι ενθαρρύνεται η ανταλλαγή μεταξύ των παικτών. Τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια με συλλεκτικές κάρτες αποτελούνται από συλλογές με χιλιάδες μοναδικές κάρτες, με το Magic: the Gathering να οδηγεί την κούρσα μετρώντας περίπου 15.000 κάρτες.

Ένας τυπικός τρόπος εισαγωγής σε ένα τέτοιο παιχνίδι είναι ένα starter ή into deck, μία εισαγωγική τράπουλα δηλαδή. Αργότερα οι παίκτες ενισχύουν την τράπουλα τους αγοράζοντας πακέτα με τυχαίες κάρτες, αγοράζοντας συγκεκριμένες κάρτες ή ανταλλάσσοντας.

Οι κάρτες δεν έχουν την ίδια αξία όλες. Υπάρχουν πιο σπάνιες κάρτες που τυχαίνουν δύσκολα στα πακέτα με τις τυχαίες, ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι συνηθισμένες και έχουν μικρή αξία. Ορισμένες σπάνιες μπορεί να έχουν αξία πολλαπλάσια του πακέτου. Η αξία της κάρτας καθορίζεται από τη σπανιότητα της και από την χρήση της στα διάφορα τουρνουά που γίνονται.

Τα τουρνουά δίνουν στους παίκτες την δυνατότητα να αναμετρηθούν με άλλους. Τουρνουά γίνονται από τοπικό μέχρι παγκόσμιο επίπεδο και ανάλογα το παιχνίδι έχουν διαφορετική απήχηση στο κοινό. Εκεί καθορίζεται ουσιαστικά και η αξία των καρτών, καθώς μετά από ένα μεγάλο τουρνουά οι παίκτες έχουν την τάση να εμπνέονται, ακόμη και να αντιγράφουν τις τράπουλες των πρωταγωνιστών.