Building Budget: Selesnya Tokens

Όλοι ξέρουμε πόσο ακριβό άθλημα είναι το Magic: The Gathering, δεν χρειάζεστε εμένα να σας το υπενθυμίσω. Κάπου στη μέση του μήνα κοιτάμε το πορτοφόλι μας και λέμε, «α! έχω λεφτά, ας πάρω τις κάρτες που ήθελα» και τις παίρνουμε και μετά στο τέλος του μήνα σκεφτόμαστε «μήπως να τις πουλήσω για να πάρω καινούργιες ή κανένα τοστ;». Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για ένα οικονομικό κομμάτι του Magic, τα λεγόμενα Budget Decks. Θα μιλήσουμε γενικότερα για τη χρησιμότητά τους και θα σας προτείνω κι ένα που σκαρφίστηκα. Μπορείτε λοιπόν να το δοκιμάσετε και να μου πείτε την γνώμη σας.

Αλλά τι κάνει ένα Deck, Budget;

Μα τι άλλο; Σαφέστατα η τιμή του. Aν ένα Deck κοστίζει 400 ευρώ να το φτιάξεις, τότε αμφιβάλλω ότι θα το έλεγες Budget. Αν πάλι ένα Deck κοστίζει 30 ευρώ, δηλαδή το 1/10 της τιμής ενός ακριβού deck, ε! Τότε το λες και Budget.

Η λογική τους και η στρατηγική τους μπορεί να είναι ίδια με ένα ακριβό deck, με την διαφορά ότι δεν παίζει τις ακριβές κάρτες αλλά τις αντικαθιστά με κάτι φθηνότερο. Συνήθως αυτό αφαιρεί πολλά από τα προνόμια που μπορεί να έχει μια ακριβή κάρτα και για αυτό εξάλλου υπάρχουν κάρτες με τιμές μέχρι τον θεό.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το History of Benalia: είναι μια κάρτα που στα τρία mana βγάζει έναν ιππότη 2/2 στο πρώτο «κεφάλαιο», άλλον έναν στο επόμενο και μετά, στο τρίτο και τελευταίο δίνει +2/+1 σε όλους τους ιππότες που ελέγχετε. Σίγουρα λοιπόν μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει το γεγονός ότι βγάζει 2 Tokens, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα το ότι αυτά τα tokens έχουν Vigilance και στο τρίτο κεφάλαιο της Benalia γίνονται 4/3, εξού και η τιμή της κάρτας. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ιδιότητες της κάρτας μερικώς, πετυχαίνοντας μία παρόμοια στρατηγική σε χαμηλότερη τιμή.

Άλλες φορές, βρίσκουμε Budget Decks που καταφέρνουν να έχουν δικές τους αποτελεσματικές στρατηγικές, όπως για παράδειγμα το Mono-Blue Tempo που καταφέρνει να είναι δυνατό, παρά το πόσο κοστίζει και αυτό βέβαια αποδεικνύει ότι η τιμή του Deck δεν έχει πάντα σημασία.

Για ποιους είναι τα Budget Deck;

Για όλους! Δεν έχει σημασία πόσο καιρό παίζεις, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα Budget Deck και προσωπικά πιστεύω πως ανεξαρτήτως επιπέδου είναι καλή επιλογή, απλά για να δοκιμάσετε καινούργιες και καλές κάρτες, κάτω από το ευρώ.

Σε αυτό το σημείο να πω, πως οι τιμές μιας κάρτας είναι κάτι που ορίζεται από το κοινό του παιχνιδιού, είναι ξεκάθαρη περίπτωση προσφοράς & ζήτησης. Επομένως ακόμα κι αν εσείς φτιάξατε ένα Budget Deck, αν εν τέλει καταλήξει να είναι το καλύτερο Deck στο meta, κατά πάσα πιθανότητα θα πάψει να είναι Budget.

Αλλά κυρίως αυτού του είδους τα Decks, είναι ιδανικά για άτομα που μόλις ξεκινήσαν να παίζουν. Είναι συνήθως αρκετά προσιτά και αρκετά ανταγωνιστικά, ώστε να σας δώσουν 1-2 νίκες (ή και παραπάνω) σε ένα FNM.

march-of-the-maltitudes

Πως φτιάχνω ένα Budget Deck;

Μάλλον εκεί χρειάζεται μια μικρή εμπειρία ή κάποια εξωτερική βοήθεια (κάποιο Site για έμπνευση, κάποιος φίλος με περισσότερη πείρα, κλπ.), αφού πρέπει να ξέρετε ποιες common, uncommon ή rare κάρτες είναι φθηνές αλλά και καλές αρκετά ώστε να μπορούν να ταιριάξουν στο deck σας. Λαμβάνοντας υπόψιν σας λοιπόν αυτούς τους παράγοντες, θα πρότεινα να ξεκινήσετε να ψάχνετε τις κάρτες που θέλετε να εντάξετε στην στρατηγική σας.

Από τις πιο φθηνές επιλογές είναι συνήθως οι στρατηγικές που περιλαμβάνουν Tokens, ωστόσο έχει να κάνει πάντα με την έκδοση. Η Dominaria μας έδωσε πρόσβαση σε αρκετές κάρτες οι οποίες έβγαζαν Tokens, όπως το Saproling Migration ή το Spore Swarm. Μαντέψτε πιο guild εκμεταλλεύεται τέλεια μια τέτοια στρατηγική. Ναι, ναι, πολύ σωστά μαντέψατε το Selesnya.

Selesnya Budget  by Supreme Will (20-26 €)

Lands Creatures Other Spells
     
7 Forest 4 Adanto Vanguard 1 Make a Stand
12 Plains 3 Emmara, Soul of the Accord 2 Conclave Tribunal
4 Selesnya Guildgate 4 Haazda Marshal 2 Pride of Conquerors
  2 Leonin Warleader 4 Saproling Migration
  4 Llanowar Elves 2 Song of Freyalise
  3 Shanna, Sisay’s Legacy  
  4 Venerated Loxodon  
  2 Yavimaya Sapherd  

Αν παίξετε με το Deck θα καταλάβετε ότι είναι αρκετά δυνατό, γιατί μπορεί να βγάλει πολλά creatures γρήγορα και να περάσει τις άμυνες του αντιπάλου απλά έχοντας την αριθμητική υπεροχή απέναντί του. Φυσικά ένα deck δεν παύει να έχει και τις αδυναμίες του. Καταρχάς είναι αρκετά αδύναμο ενάντια σε Sweeper effects, όπως το Deafening Clarion, Golden Demise, Find // Finallity, Ritual of Soot κλπ. Κατά δεύτερον δεν τραβάει όσο καλά τραβάει ένα Mid-range deck, που σημαίνει ότι μετά από κάποιο σημείο αν δεν έχετε κερδίσει το παιχνίδι, οι πιθανότητες να το κάνετε είναι πολύ χαμηλές.

cleansing-nova

Μία από τις κάρτες που εκτοξεύουν αυτό το Deck είναι ο Venerated Loxodon, κυρίως γιατί μεγαλώνει πολύ εύκολα τα μικρά σας Creature μέχρι και στον τρίτο γύρο, και στην χειρότερη των περιπτώσεων είναι ένα 4/4 στον 5ο γύρο. Αν και αμφιβάλλω ότι ένα deck σαν και αυτό δεν θα έχει Creatures μέσα. Μετά έχουμε το γατάκι που άμα μείνει, ξεφεύγει. Αναφέρομαι φυσικά στον Leonin Warleader, αν και δυστυχώς αρκετά conditional, γιατί καλός ή κακός πέφτει 4ο γύρο στην καλύτερη και πρέπει να επιτεθεί στον 5o. Θα τον χαρακτήριζα μια πιο αλαφροΐσκιωτη έκδοση του Brimaz, King of Oreskos. Τέλος αν τύχει και έχετε ένα-δυο Haazda Marshal στο χέρι δεν θέλει και πολύ για να ξεφύγει το πράγμα, αφού για κάθε φορά που επιτίθεστε με πάνω από τρία τέρατα, βάζει τουλάχιστον 1 token. Ευκολάκι θα έλεγα.

Το deck αναβαθμίζεται αγοράζοντας μερικές (δυστυχώς πολύ ακριβές) κάρτες όπως το History of Benalia, March of the Multitudes αλλά και τις Διχρωματικές Lands που είναι σχεδόν απαραίτητες και πιστεύω ότι πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα αγοράσετε.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα σας εύχομαι καλό Brewing και αν θέλετε μπορείτε να μας αφήσετε τις λίστες σας από κάτω στα Comments και θα φροντίσω να σας πω την γνώμη μου στο επόμενο αφιέρωμα σε Budget Decks.