Standard & Γοητεία: Pro Tour Guilds of Ravnica

Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα! Ξέρω, το γεγονός ότι το λέω Παρασκευή είναι περίεργο, αλλά μιας και καθιερώθηκε να γράφω την Παρασκευή δεν βρίσκω λόγο να μην σας εύχομαι καλή εβδομάδα.

Στο θέμα μας όμως τώρα! Δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε για τουρνουά! Και όσο και να ήθελα να γράψω για κάτι άλλο, το καθήκον με καλεί. Πρέπει να μιλήσουμε και για αυτό, γιατί αυτό είναι ΤΟ τουρνουά, είναι το Pro Tour! Είναι η αφρόκρεμα και το κερασάκι στην τούρτα … Και φέτος θα διεξαχθεί 6 φορές!

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν εκπλήσσομαι τόσο από το αποτέλεσμα του Pro Tour, όσο από το γεγονός ότι ήταν ένα παραπλανητικό Top8, δηλαδή αν έχετε την εντύπωση ότι το White Weenie είναι το καλύτερο deck αυτή την στιγμή, τότε κάνετε μάλλον λάθος. Aυτό έγινε φυσικά, γιατί οι παίκτες που οδήγησαν αυτά τα Deck στο Top8 είχαν πολύ καλά αποτελέσματα στο Draft και καταφέραν να προβλέψουν πολύ σωστά το Meta του συγκεκριμένου Event.

Ας δούμε τώρα κάποια στατιστικά από τα Deck που πήραν μέρος στο Pro Tour. Το τουρνουά συνολικά συγκέντρωσε 510 παίκτες:

Ποσοστά του Meta που έδωσε η Wizards of the Coast την πρώτη μέρα του Pro Tour

Deck

Αριθμός

% του Meta

     
Golgari Midrange

113

22,2%

Red-White Aggro

81

15,9%

Izzet Drakes

66

12,9%

Mono-Red Aggro

64

12,5%

Jeskai Control

56

11,0%

Boros Angels

19

3,7%

Boros Aggro

18

3,5%

Mono-Blue Tempo

16

3,1%

Selesnya Tokens

13

2,5%

Dimir Control

9

1,8%

Grixis Control

9

1,8%

Turbo Fog

9

1,8%

Selesnya Midrange

8

1,6%

White Weenie

8

1,6%

Esper Control

5

1,0%

Abzan Midrange

3

0,6%

Jeskai Midrange

2

0,4%

Rainbow Lich

2

0,4%

Big Red

1

0,2%

Black-Red Aggro

1

0,2%

Green-White Aggro

1

0,2%

Jund Midrange

1

0,2%

Naya Angels

1

0,2%

Naya Ramp

1

0,2%

Red-Green Dinosaurs

1

0,2%

Sultai Control

1

0,2%

Sultai Midrange

1

0,2%

Πηγή: https://magic.wizards.com/en/events/coverage/ptgrn/pro-tour-guilds-ravnica-metagame-breakdown-day-one-2018-11-09

Mε βάση τον παραπάνω πίνακα βλέπουμε πόσα από αυτά τα decks καταφέραν να συγκεντρώσουν 27-30 πόντους (9-1 ή 10-0) στο Standard κομμάτι του Pro Tour:

Decks που συγκέντρωσαν 27-30 πόντους (9-1 ή 10-0)

Deck

Αριθμός

Ποσοστό

     
Izzet Drakes

4

6,06%

White Weenie (All Variants)

4

4,49%

Jeskai Control

4

7,14%

Mono-Red Aggro

4

6,25%

Golgari Midrange

4

3,54%

Mono-Blue Tempo

1

6,25%

Selesnya Tokens

2

15,38%

Αυτά τα 8 Deck ξεχωρίσαν από τα υπόλοιπα και στην πραγματικότητα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Meta της Guilds of Ravnica (προς το παρόν). Φυσικά υπάρχουν και Deck που σημείωσαν καλά αποτελέσματα αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην λίστα των υψηλόβαθμων, όπως το Boros Angels και το Esper Control. Πάντως από ότι φαίνεται αυτά είναι τα Deck στα όποια πρέπει να επικεντρωθεί κάποιος για να νικήσει μέχρι να βγει η επόμενη έκδοση.

Παρ’ όλα αυτά δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη δύναμη του Arclight Phoenix και του Izzet ως Deck. Μπορεί να ξετρυπώσει Lethal από το πουθενά εάν ο αντίπαλος δεν είναι αρκετά προσεκτικός και γι’ αυτό εξάλλου βλέπουμε το Lava Coil να μπαίνει σε πολλά Deck που μπορούν να το στηρίξουν. Από την άλλη το Izzet έχει ένα “κακό” matchup και αυτό είναι εναντίον του Boros Angels, λόγο των ποικίλων Flying τεράτων που φέρνει στο πεδίο.

arclight-phoenix

Από την άλλη έχουμε τo Mono-Red Aggro που μπορεί να λάμψει ενάντια σε decks όπως το White Weenie ή το Selesnya Tokens που δεν έχουν προλάβει να μοιράσουν «πόνο» μέσω ενισχυτικών τεράτων όπως η Trostani Discordant ή ο Benalish Marshal, που στην ουσία εναντίον του Mono-Red είναι ένας Counter Chainwhirler. Μην ξεχνάμε όμως, ότι η δύναμη του Red είναι πλέον το τεσσάρι Enchantment που κλείνει σπίτια, το Experimental Frenzy. Καταφέρνει να δίνει απίστευτο πλεονέκτημα στο κόκκινο χρώμα απλώνοντας «τραχανά» μέχρι να ατυχήσετε και να βρείτε δεύτερη Land σε έναν γύρο.

Τα Golgari δεν έλειψαν από το τουρνουά εφόσον είναι από τα πιο δυνατά deck στο Format αυτή την στιγμή. Στα Decks που συγκεντρώσανε τους περισσότερους πόντους βρέθηκαν λίστες που εκμεταλλεύονται τον Carnage Tyrant και αυτό είναι απολύτως λογικό, γιατί πως να τα βάλει κανείς με το κτήνος; Ειδικά το Control!

Το οποίο Jeskai Control πάλι βρήκε την λύση για να ελέγξει κι αυτό το meta — αχ! τι θα κάναμε χωρίς τα Control να κρατάνε τα deck απ’ το να είναι απλά «σπασμένα» — τοποθετώντας στο Main Board του τουλάχιστον ένα Cleansing Nova (τρία στα τέσσερα deck στους 27-30 πόντους έκαναν αυτήν την επιλογή) και τουλάχιστον δύο Star of Extinction όπου σβήνει εξολοκλήρου το Golgari, εκτός αν έχει βγάλει κανένα έμβλημα από τους «λίγους» planeswalker που εκμεταλλεύεται.

Τέλος τα δύο Decks που σημείωσαν καλά αποτελέσματα ήταν το Selesnya Tokens και το Mono-Blue Tempo. Σε αυτή την περίπτωση η εξήγηση για αυτά τα δύο Deck, είναι ότι σε γενικά πλαίσια είναι ισχυρές στρατηγικές με την δυνατότητα να επενδύσουν στο πεδίο τους και να επιτεθούν μαζικά. Έχοντας παίξει ενάντια στο Mono-Blue Tempo, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι δύσκολο να το νικήσεις με Mid-Range στρατηγική που δεν έχει την δυνατότητα να τραβάει κάρτες από το deck, κυρίως γιατί κατά μεγάλο ποσοστό έχει σχεδόν πάντα απαντήσεις για ότι και να παίξετε.

tempest-djinn

Φυσικά δεν ξέρω πόση βελτίωση σηκώνει ακόμα το Mono-Blue. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένα μονοχρωματικό deck και πολλές φορές φτάνει στο αποκορύφωμά του πολύ πιο γρήγορα από ένα διχρωματικό, θαρρώ λόγο μειωμένων επιλογών στις κάρτες, ειδικά σε ένα διχρωματικό Set όπως η Guilds of Ravnica. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι είναι ένα πολύ δυνατό deck, το όποιο έχει σταθερή δύναμη και συνεχίζει να αποδίδει με επιτυχία χάρη στην δυνατότητα του να είναι ένα επιθετικό Control.

Το Selesnya Tokens είναι ένα deck με απίστευτη δύναμη κυρίως λόγο του March of the Multitudes. Η συγκεκριμένη κάρτα αποδίδει καθώς κάνει αυτό που λέει, πολλαπλασιάζει τα Tokens στο πεδίο, φυσικά, όπως πολλά decks αυτή την στιγμή βρίσκεται στα όρια λόγο του μεγάλου αριθμού Board Wipes (Deafening Clarion, Cleansing Nova, Golden Demise κλπ.) που υπάρχουν διαθέσιμα σε όλα σχεδόν τα χρώματα — έλα ξεκολλάτε δεν μετράω το River’s Rebuke στο μπλε.

Αν θέλετε πάντως ένα deck να παίξετε πιο σοβαρά, πιστεύω ότι στην παρούσα φάση και στο συγκεκριμένο Meta είναι σε αρκετά πλεονεκτική θέση το Izzet Drakes καθώς αδιαφορεί για τις στρατηγικές του Control αλλά και του Golgari, που όσο και να βρίσκει τρόπους να σκοτώνει τους Φοίνικές σας θα τους φέρνετε πίσω και θα σπάτε μούτρα. Τέλος το μόνο «κακό» match-up σας είναι το Boros Angels. Σας δίνουμε την λίστα του Yuuya Watanabe που κατέκτησε την πέμπτη θέση στο Pro Tour Guilds of Ravnica στην Atlanta:

5th Place - Izzet Drakes - Yuuya Watanabe - Pro Tour Guilds of Ravnica (Atlanta)

Lands Creatures Other Spells Sideboard
       
7 Island 4 Arclight Phoenix 4 Chart a Course 1 Beacon Bolt
1 Izzet Guildgate 3 Crackling Drake 4 Discovery / Dispersal 2 Disdainful Stroke
5 Mountain 4 Enigma Drake 3 Lava Coil 3 Entrancing Melody
4 Steam Vents 4 Goblin Electromancer 1 Maximize Velocity 3 Firemind's Research
4 Sulfur Falls   4 Opt 1 Murmuring Mystic
    4 Radical Idea 2 Niv-Mizzet, Parun
    4 Shock 2 Ral, Izzet Viceroy
      1 Spell Pierce

Δοκιμάστε λοιπόν κι εσείς τα Deck σας και πείτε μας την γνώμη σας γι’ αυτό το άρθρο, πού συμφωνείτε, πού διαφωνείτε και πού θέλετε να με πλακώσετε στις σφαλιάρες.

Ευχαριστώ για την συμμετοχή όλων σας στον προηγούμενο διαγωνισμό, την νικήτρια μπορείτε να την δείτε στο Facebook Page μας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε κι άλλους τέτοιους διαγωνισμούς στο μέλλον.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καλό Mana Tapping και προσοχή στα plays σας!

Τα άρθρα τις εβδομάδας είναι σε συνεργασία με το Supreme Will:

Supreme Will - Greek Magic The Gathering Blog