Τα Formats που πρέπει να παίξετε

Γιατί πρέπει να παίξετε κι άλλα format;

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες που προσφέρουν σχεδόν εκατομμύρια συνδυασμούς και interactions. Η διαδικασία του να μάθει κανείς magic δεν τελειώνει ποτέ και για να είμαι ειλικρινής αυτό είναι και το θετικό του παιχνιδιού. Αν όμως θέλετε να λέτε ότι ξέρω να παίζω, τότε πιστεύω πως αυτό γίνεται αφιερώνοντας χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται βεβιασμένα.

Skithiryx, the Blight Dragon

Θα σας εξηγήσω λοιπόν αναλυτικά τι εννοώ. Η φράση «ξέρω να παίζω» είναι αληθής όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθεί κάποιος για να παίξει το παιχνίδι. Η ίδια φράση μπορεί να είναι αληθής και απέναντι σε διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή, αν ανταγωνίζεστε ή προσπαθείτε να ακολουθήσετε την ανταγωνιστική πλευρά του παιχνιδιού, τότε η φράση ισχύει αφού μπορείτε να αντιληφθείτε τις εναλλακτικές στρατηγικές και να προβλέψετε τον αντίπαλο σας αρκετά ώστε να παίζετε ανάλογα. Το σκάκι ακολουθεί την ίδια ακριβώς λογική, κάποιος που ξέρει να στήνει τα πούλια και γνωρίζει τους ελιγμούς τους στην σκακιέρα δεν σημαίνει ότι «ξέρει να παίζει», απλά ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι. Ο τρόπος που θεωρώ ότι μαθαίνει κανείς να παίζει σωστά είναι μέσα από τον πειραματισμό και την τριβή με το παιχνίδι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δοκιμάσετε και άλλα formats, όπως το Modern, Commander, Limited Draft, ακόμα και το Pauper!

Θα μιλήσω λοιπόν για τα format τα όποια έχω παίξει έστω και λίγο, δηλαδή το Modern και το Commander. Ξεκινώντας από το Modern, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ δυνατό format, που έχει πολλά θετικά αλλά και κάποια αρνητικά. Θα ήθελα να επεκταθώ για ώρες αλλά δυστυχώς πρέπει να αρκεστώ στα πιο σημαντικά.

Το Modern είναι ένα Constructed format στο οποίο μπορείς να φτιάξεις ένα deck με κάρτες που ξεκινάνε από την έκδοση «Mirrodin» και συνεχίζει να επεκτείνεται όσο βγαίνουν καινούργιες εκδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι το Modern αυτή την στιγμή (Guilds of Ravnica) αριθμεί συνολικά  12,009 κάρτες που είναι νόμιμες στο format. Αυτά είναι τα νούμερά μας για αυτό το format, το μόνο σίγουρο είναι ότι το format προσφέρει αρκετό χώρο για ωραίες και έξυπνες ιδέες. Υπάρχει και εκεί meta το όποιο είναι κατακερματισμένο και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ENA ισχυρό deck αλλά πολλά. Εκεί έρχεται λοιπόν το αρνητικό κομμάτι του Modern, ενώ έχει τόσες πολλές επιλογές (12,009), μερικές φορές μοιάζει να είναι πολύ μονόπλευρο αφού υπάρχουν κάποιες κάρτες οι όποιες είναι απλά πολύ δυνατές για να μην τις χρησιμοποιεί κάποιος, για παράδειγμα ο Snapcaster Mage, μια κάρτα Multi-Format  All Star!

Τι μας μαθαίνει όμως το Modern; Νομίζω το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα από το συγκεκριμένο format είναι να έχω αυτοσυγκράτηση και να προσπαθώ περισσότερο από όλα τα άλλα format να προβλέπω το πλάνο του αντιπάλου μου. Ο λόγος είναι απλός: Ενώ στο Standard μπορεί ένα λάθος να μου κοστίσει το παιχνίδι, στο Modern το ένα λάθος είναι σίγουρο ότι θα μου κοστίσει το παιχνίδι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λάθη στο συγκεκριμένο format δεν συγχωρούνται τόσο εύκολα όσο στο Standard.

Άλλο ένα αρνητικό του είναι οι υψηλές τιμές για τις καλές κάρτες σε περίπτωση που θες να φτιάξεις ένα deck. Βέβαια από την άλλη αν έχεις ένα Deck τότε συνήθως δεν θα το αλλάξεις τόσο εύκολα και γρήγορα όπως θα άλλαζες για παράδειγμα ένα deck στο Standard.

Για να αρχίσετε να παίζετε θα μπορούσατε να επενδύσετε σε ένα κάπως φθηνό deck ή να φτιάξετε κάτι με κάποιες κάρτες που μπορεί να έχετε από προηγούμενα Sets. Εγώ έχω φτιάξει ένα Abzan (Άσπρο, Πράσινο και Μαύρο) Elves Deck:

Lands (18)

Creatures (37)

Spells (5)

Sideboard

4 Blooming Marsh

4 Nettle Sentinel

4 Collected Company

4 Lead the Stampede

2 Temple Garden

4 Dwynen’s Elite

2 Throne of the God-Pharaoh

2 Abrupt Decay

2 Overgrown Tomb

4 Llanowar Elves

 

2 Assassin’s Trophy

1 Unclaimed Territory

4 Elvish Mystic

 

2 Reclamation Sage

2 Windswept Heath

4 Elvish Archdruid

 

1 Heroic Intervention

5 Forest

4 Heritage Druid

 

1 Shapers’ Sanctuary

1 Pandelhaven

4 Shaman of the Pack

 

1 Inquisition of Kozilek

 

4 Ezuri, Renegade Leader

 

1 Selfless Spirit

 

4 Elvish Clancaller

 

1 Chameleon Colossus

       

 

Δείτε το μπορεί να σας αρέσει δεν είναι πολύ ακριβό γιατί δεν έχει όλες τις καλές Land όπως την Horizon Canopy ή το Cavern of Souls. Επίσης ιδανικά θα ήθελα στο Sideboard να έχω και 2 Rest in Peace γι’ αυτό και κάνω Splash το άσπρο, απλά δεν έχει και κανένας Dredge στο μαγαζί που παίζω όποτε δεν υπάρχει τεράστια ανάγκη για αυτό.

Horizon Canopy

Τέλος το καλό με αυτό το format είναι ότι ακόμα κι αν ξοδέψετε μια περιουσία να πάρετε ένα deck, οι κάρτες σας θα διατηρήσουν την τιμή τους (ή μπορεί και να αυξηθούν σε μερικές περιπτώσεις) και όποτε θελήσετε θα μπορείτε πανεύκολα να τις πουλήσετε.

Αν από την άλλη δε θέλετε να μαζεύετε τετράδες αλλά σας αρέσει να έχει ποικιλία η τράπουλά σας, τότε το Commander είναι μάλλον για εσάς. Το Commander αριθμεί συνολικά 17,990 κάρτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιστέψτε με είναι αρκετές για να φτιάξετε φανταστικά deck.

Εγώ έχω δοκιμάσει ένα προκατασκευασμένο από το Commander του 2017, το Vampiric Bloodlust. (Δείτε το decklist εδώ) Ο Commander, Edgar Markov έχει απίστευτη δύναμη, και το mechanic Eminance είναι φοβερό και πολύ δυνατό καθώς μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και αν ο Commander είναι στο Command Zone.

To συγκεκριμένο format σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε μια τράπουλα με 100 κάρτες συνολικά και είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος να δοκιμάσετε κάρτες και να δείτε πως παίζουν. Φυσικά πρόκειται για ένα Multiplayer format το όποιο για να το παίξετε θέλετε άλλους 3 παίκτες. Μπορείτε να παίξετε και ένας εναντίον ενός αλλά δεν είναι το ίδιο καθώς στο κανονικό παιχνίδι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και τα politics, δηλαδή οι συμμαχίες που θα σχηματίσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πω πάρα πολλά για αυτό το format καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που έχω βρεθεί να παίζω — αυτό το λατρεμένο από πολλούς παίκτες — format, αλλά αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα περάσετε καλά, αν φυσικά κάποιος από τους φίλους σας δεν παίζει κανένα σπασμένο Combo ή κανένα αηδιαστικά καλό deck. Παρ’ όλα αυτά σας επιτρέπεται να κόψετε και καλημέρες μετά από ένα παιχνίδι commander.

Μέχρι την επόμενη φορά φίλοι των αθάνατων format, να ταπάρετε σωστά τα μάνα σας και προσοχή στα misplays!

Supreme Will - Το Ελληνικό MTG Blog