Esper Midrange Deck Review

Ελπίζω να περάσατε καλά αυτή την εβδομάδα, αν κάνετε Draft, καλά ντραφταρίσματα, αν έχετε μπει με τα μπούνια στο Standard τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς! Αυτή τη φορά εξετάζουμε ένα πολλά υποσχόμενο deck, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια με την Ravnica Allegiance. Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι απλά ένα «Trend» της πρώτης εβδομάδας, αλλά ακόμα και έτσι να είναι δείχνει αρκετά ενδιαφέρον και όσο έπαιξα και παίζω είναι ένα δυνατό deck με αρκετές απαντήσεις για ένα μεγάλο ποσοστό του meta.


Το deck είναι χτισμένο γύρω από τον Hero of Precinct One αλλά σίγουρα μπορεί να κερδίσει και χωρίς αυτόν. Για να καταλάβετε καλύτερα, η κάρτα μας δίνει την δυνατότητα να βγάζουμε ένα Human Token 1/1 κάθε φορά που κάνουμε cast ένα πολυχρωματικό spell. Αυτό σημαίνει ότι βγάζει αρκετό value καθώς το μονό άλλο μονοχρωματικό spell που έχουμε είναι η Lyra Dawnbringer.

Dovin, Grand Arbiter

Η μόνη δυσκολία που είχα πραγματικά ήταν ενάντια στο Sultai Midrange (Golgari & Krasis), γιατί ακόμα και το proactive πακέτο που τρέχει το deck δεν είναι αρκετό για να αναμετρηθεί με όλο αυτό το value της αγαπημένης μας Τσουπακάμπρας (Ravenous Chuppacabra), αφού μπορεί πολύ απλά να τη φέρει πίσω χωρίς πολλά πολλά, είτε μέσω του Memorial to Folly είτε με το Find // Finality που έχει την διπλή ιδιότητα. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα λόγο των χρωμάτων να παίξουμε αρκετές κάρτες που σβήνουν αυτές τις στρατηγικές, όπως η Tocatli Honor Guard.

Τις aggro στρατηγικές μπορείτε να τις ποδοπατήσετε με αρκετούς τρόπους, είτε αυτό είναι δεύτερο γύρο Hero of Precinct One και να γεμίσετε το board  με 1/1 τερατάκια δίνοντάς σας την δυνατότητα να μπλοκάρετε τα τέρατα του αντίπαλου σας κερδίζοντας σας χρόνο για να πέσουν τα μεγάλα κρέατα — αν και τις περισσότερες φορές οι αντίπαλοί σας θα θέλουν να σκοτώσουν τον Hero με το που βγει στο πεδίο. Αυτό δεν μας πειράζει όμως γιατί έχουμε συνεχώς τέρατα που βγάζουν άμεσο value.

Land

Creature

Other Spells

Sideboard

4 Drowned Catacomb

4 Basilica Bell-Haunt

1 Cast Down

1 Consecrate // Consume

4 Glacial Fortress

2 Deputy of Detention

3 Discovery // Dispersal

2 Deputy of Detention

4 Godless Shrine

4 Hero of Precinct One

2 Dovin, Grand Arbiter

1 Disdainful Stroke

3 Hallowed Fountain

2 Hostage Taker

2 Ixalan’s Binding

2 Duress

4 Isolated Chapel

2 Lyra Dawnbringer

3 Mortify

1 Moment of Craving

4 Watery Grave

2 Seraph of the Scales

1 Teferi, Hero of Dominaria

2 Negate

1 Memorial to Folly

3 Thief of Sanity

4 Thought Erasure

1 Ritual of Soot

   

1 Unmoored Ego

2 Spell Pierce

     

2 Vraska’s Contempt

     

1 Unmoored Ego


Έτσι όπως φαίνεται να πηγαίνει το Meta χρειαζόμαστε περισσότερες απαντήσεις για τις midrange στρατηγικές παρά για τις Aggro, εκεί βρίσκεται εξάλλου η μεγάλη δυσκολία μας.

Για αυτό και όπως θα δείτε και στη λίστα που παίζω, έχω εφοδιαστεί με απαντήσεις απέναντι σε αυτές τις στρατηγικές.Έχω «φυτέψει» ένα Unmoored Ego στο Main Deck. Θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά καλό ειδικά αν στον προηγούμενο γύρο έχετε Thought Erasure για να δείτε το πλάνο του αντιπάλου σας και να προσπαθήσετε να το διακόψετε, αυτό μπορεί να γίνει παίζοντας αμέσως μετά ένα Unmoored Ego, βγάζοντας έτσι από το παιχνίδι κάποιες σημαντικές κάρτες από το deck του αντιπάλου σας. Φανταστείτε λοιπόν ένα σενάριο που στο δεύτερο γύρο σας παίζεται Erasure και βρίσκεται απέναντί σας κάποιο Control deck. Του παίρνετε το Counterspell και στον επόμενο γύρο εξαφανίζεται και κάποια σημαντική κάρτα όπως ο Teferi, Hero of Dominaria, δεδομένου φυσικά ότι δεν τράβηξε απάντηση στο ενδιάμεσο. Φυσικά πρόκειται επίσης για μια πολύ καλή απάντηση στο Nexus of Fate, γι’ αυτό το λόγο έχουμε και στο Sideboard συν ένα Unmoored Ego.

Depose

Το Esper Mid-range είναι ένα πολύ pro-active deck που αφοπλίζει τον αντίπαλό σας αφήνοντάς τον στη μοίρα του top-deck αρκετά γρήγορα. Έχετε επίσης πρόσβαση στο Άσπρο που δίνει αρκετές λύσεις στο κεντρικό (Main Deck) αλλά και στο εξωτερικό (Sideboard) κομμάτι του deck. Σκοπός του deck είναι να λιώσετε τον αντίπαλο σας στο Value, ή να βγάλετε άπειρα token και να τα έχετε είτε για να μπλοκάρετε μέχρι να έρθει η απάντηση που θέλετε ή απλά να χρησιμοποιήσετε την τελική του Dovin, Grand Arbited (να κάνετε δηλαδή μια παραλλαγή του παλιού καλού Dig Through Time).

Αυτά για αυτή την εβδομάδα και αυτό το deck, ελπίζω να σας αρέσει όσο μου αρέσει και εμένα και αν το δοκιμάσετε πείτε μου πως πήγε!

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ταπάρετε σωστά τα μάνα σας και προσοχή στα misplays!

Supreme Will - Ελληνικό Blog για Magic: the Gathering