Sultai Midrange Deck Review

Sultai Midrange - Hydroid Krasis

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα το Magic, το Golgari ήταν αρκετά δυνατό· θεωρούνταν μάλιστα Tier 1 και λεγόταν Golgari Snake. Η στρατηγική ήταν αρκετά απλή. Κατέβαζες δεύτερο γύρο Winding Constrictor και μετά έπαιζες ένα μάτσο πράγματα που λειτουργούσαν πολύ καλά με το φίδι. Φυσικά αυτό δούλευε λόγω της Walking Ballista, της Nissa, Voice of Zendikar που φούσκωνε όλο το παρεάκι και του Verdurous Gearhulk, που μαζί με τον Constrictor έβαζαν power στο πεδίο. Αν είχατε παίξει με αυτό το deck θα ξέρατε ότι η δύναμή του ήταν απίστευτη. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με το Sultai; Ειλικρινά, καμία απολύτως, πέρα από το γεγονός ότι το μαύρο-πράσινο είναι ένας πολύ δυνατός συνδυασμός, κυρίως γιατί προσφέρει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: Removal και Power. Βάλτε και λίγο μπλε για over-the-top sideboard και έχεις απίστευτη δύναμη στα χέρια σου.

Glint-Sleeve Siphoner

Σήμερα λοιπόν, έχουμε μια τέτοια δυνατότητα. Με τον ερχομό του Hydroid Krasis, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να παίξει κάποιος αυτό το συνδυασμό χρωμάτων (Sultai: Μπλε - Πράσινο - Μαύρο). Το Krasis προσφέρει τρία πολύ σημαντικά στοιχεία στο Golgari: Flying, Card Advantage και Life gain. Tο Life είναι πολύ σημαντικό στο meta, αλλά υπάρχει και ο Wildgrowth Walker και κάνει καλύτερη δουλειά σ’ αυτό από το Hydroid Krasis.

Πιστεύω πραγματικά ότι το Sultai είναι το καλύτερο deck στο standard αυτή τη στιγμή αν και υπάρχουν αρκετά deck που πιέζουν για την πρωτιά. Το αστείο σε όλο αυτό είναι ότι τα «δεύτερα» deck είναι σχεδόν μονοχρωματικά ενώ διανύουμε ένα διχρωματικό σέτ. Το Mono-Blue Tempo, λοιπόν, και το Winnie White (Azorius Splash) είναι εξίσου εντυπωσιακά και δυνατά. Μετά έρχονται ένα κάρο decks, από το Rakdos Midrange που πήρε την πρωτιά την προηγούμενη εβδομάδα στο Grand Prix στο Memphis, μέχρι και το Izzet που έχει δύο διαφορετικές παραλλαγές, αυτήν που χρησιμοποιεί την δύναμη των Drakes (insert rapper Drake joke here) και την παραλλαγή του Arclight Phoenix που μπορεί να έχει πολύ explosive γύρους.

Το Sultai όμως κάνει τα πάντα και συμφέρει. Αν ψάχνετε ένα deck να μπορεί να αποδώσει στα πάντα, τότε αυτό είναι το Sultai. Έχει τόσες πολλές επιλογές όμως, που πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν πετάξετε από το explore κάτι στο graveyard, ή πριν κατεβάσετε ένα τέρας στο battlefield. Σημειώνοντας επιπλέον θετικά, έχει πολύ καλές επιλογές στο sideboard χάρη στο μαύρο και το μπλε που μας δίνουν πρόσβαση σε Duress και Negate. Δύο πολύ σημαντικά χαρτιά για πολλά match-ups.

Duress

Το κακό με το deck είναι ότι αν δεν τραβήξετε καλό άνοιγμα τα aggro μπορεί να σας ποδοπατήσουν αν δεν πάρετε life γρήγορα. Βέβαια ένα back to back παίξιμο από Wildgrowth Walker σε Jadelight Ranger (ή Merfolk Branchwalker) μπορεί να σας ανεβάσει το life και να σας δώσει 2 πολύ δυνατούς blocker στο battlefield. Από την άλλη όταν πέφτει η Ravenous Chupacabra βγάζει ένα τέρας από την μέση και σας αφήνει και ένα κορμί για block σε περίπτωση που το χρειαστείτε. Ακόμα κι αν βρεθεί στο νεκροταφείο, τότε μπορείτε να την φέρετε πάλι πίσω με το Find // Finality, με αποτέλεσμα να απελπίσετε τον αντίπαλό σας ακόμα περισσότερο.

Το deck κάνει πολλά δύο για ένα trades κρατώντας τη ζωή σας σε υψηλά επίπεδα μέχρι να κατεβάσετε τα μπιφτέκια σας και να λιώσετε τον αντίπαλό σας. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που μέχρι τον 4ο γύρο μπορείτε να βγάλετε 11 damage και 5ο γύρο να έχετε τελειώσει το παιχνίδι. Πώς; Με τον εξής απλό τρόπο: 2ο γύρο Wildgrowth Walker, 3ο γύρο Jadelight Ranger, Attack για 3 με τον Walker, 4ο γύρο Merfolk Branch Walker (μερικές φορές x2 αλλά ας είμαστε λίγο ρεαλιστές) και Attack με Walker 4/7 και Ranger 4/3. Έτσι αφαιρείτε σε 2 γύρους 11 πόντους ζωής από τον αντίπαλο σας.

Σας δίνω λοιπόν τη λίστα μου, για να την δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας:

Land (25)

Creature (24)

Other Spells (11)

Sideboard (15)

4  Overgrown Tomb

4 Llanowar Elves

3 Find // Finality

2 Thrashing Brontodon

4 Woodland Cemetery

4 Wildgrowth Walker

2 Cast Down

1 Cry of the Carnarium

4 Breeding Pool

4 Jadelight Ranger

3 Vivien Reid

3 Duress

3 Watery Grave

4 Merfolk Branchwalker

2 Vraska’s Contempt

3 Negate

3 Drowned Catacomb

4 Hydroid Krasis

1 Assassin’s Trophy

2 Midnight Reaper

1 Hinterland Harbor

2 Ravenous Chupacabra

 

1 Kraul Harpooner

2 Memorial to Folly

2 Hostage Taker

 

1 Unmoored Ego

3 Forest

   

1 Carnage Tyrant

1 Swamp

   

1 Vraska’s Contempt

       

 

Στο Sideboard βλέπουμε κάρτες που μας δίνουν απαντήσεις σε ότι δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο πρώτο παιχνίδι. Παραδείγματος χάρη αν βρεθείτε αντιμέτωποι με control τότε πρέπει να κάνετε τις εξής αλλαγές:

In:

+ 3 Duress

+ 3 Negate

+ 1 Carnage Tyrant

+ 1 Vraska’s Contempt

 

Out:

- 1 Cast Down

- 2 Ravenous Chupacabra

- 2 Hostage Taker

- 1 Wildgrowth Walker

- 1 Find // Finality

 

Αφήνουμε ένα Cast Down μέσα, γιατί το Esper βάζει μέσα στο δεύτερο παιχνίδι Hostage Taker και μάλλον και Thief of Sanity για να μας «κλέψει» τα πράγματα και θέλουμε να μπορούμε να έχουμε απάντηση για αυτά τα δύο.

 

Vs. Aggro (White Winnie, Red Deck Wins):

In:

+ 1 Cry of the Carnarium

+ 2 Thrashing Brontodon

+ 2 Duress

+ 1 Negate

 

Out:

Vs. Winnies:

-1 Wildgrowth Walker (και όλα τα υπόλοιπα)

 

-1 Vraska’s Contempt

-1 Vivien Reid

-1 Assassin’s Trophy

- 2 Ravenous Chupacabra (Αν δεν παίζει winnies αφήνετε μια μέσα)

-1 Hostage Taker

 

Το match-up εναντίον του aggro είναι αρκετά περίεργο, καθώς η κάθε στρατηγική έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η λογική παρ’ όλα αυτά παραμένει η ίδια. Ρίχνουμε το mana-curve μας για να μπορέσουμε να μείνουμε ζωντανοί περισσότερη ώρα.

 

Vs. Sultai Midrange:

In:

2 Midnight Reaper

2 Thrashing Brontodon

1 Vraska’s Contempt

1 Kraul Harpooner

 

Out:

1 Merfolk Branchwalker

1 Jadelight Ranger

1 Wildgrowth Walker

1 Assassin’s Trophy

1 Hydroid Krasis

1 Ravenous Chupacabra

 

Vs. Mono-Blue

In:

+ 3 Duress

+ 3 Negate

+ 2 Thrashing Brontodon

1 Kraul Harpooner

1 Cry of the Carnarium

 

Out:

2 Ravenous Chupacabra

2 Hostage Taker

1 Vivien Reid

1 Assassin’s Trophy

2 Cast Down

2 Vraska’s Contempt

 

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να ταπάρετε σωστά τα mana σας και προσοχή στα misplays!