Standard Talk: Τρία Decks που πρέπει να δοκιμάσετε

Καλησπέρα σε όλους σας, μετά από σχεδόν ένα μήνα αποχής από την «ενεργό δράση της αρθρογραφίας» αποφάσισα να επιστρέψω και αυτή τη φορά θα εξετάσουμε 3 decks που πρέπει να δοκιμάσετε πριν πάμε στην επόμενη έκδοση.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτα κάποιο deck που να είναι «σπασμένο» αυτήν τη στιγμή αλλά για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν με τη Guilds of Ravnica) η Wizards of the Coast κατάφερε να βγάλει ένα κάρο καλές κάρτες χωρίς να σπάσει το format.

Θα αναφέρω μια σειρά από κάρτες που θεωρώ ότι είναι λιγάκι σπασμένες, αλλά για καλή μας τύχη η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη:

 Wilderness Reclamation: το «τζάμπα» enchantment που απλά απελπίζει αντιπάλους μέχρι αηδίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον παίκτη που το ελέγχει να ξε-ταπάρει τις Land του στο τέλος του γύρου του.

 Growth Spiral: Ένα απίστευτο Spell σε instant speed, που μπορεί να επιταχύνει οποιοδήποτε deck παίζει πράσινο και μπλε. Τραβάει μια κάρτα και έπειτα σας επιτρέπει να παίξετε μια land από το χέρι σας.

 Pteramander: Η συγκεκριμένη κάρτα είναι απλά απίστευτη σε τόσα πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι από την πρώτη εβδομάδα κατάφεραν να την περάσουν στο Modern, αρκεί για να τη θεωρήσουμε «σπασμένη». Βέβαια το γεγονός ότι φουσκώνει και γίνεται 5/5 με Flying είναι ένας καλός λόγος από μόνος του.

 Hydroid Krasis: Το Krasis είναι αυτό που χρειαζόταν το Sultai για να μπορέσει να προχωρήσει απέναντι στην Tocatli Honor Guard αλλά και να έχει έναν τρόπο να κερδίσει το Control. Η κάρτα είναι παρόμοιας φύσης με το Sphinx’s Revelation με την διαφορά ότι αφήνει ένα τέρας στο πεδίο και φυσικά σας δίνει τα μισά life και σας τραβάει τις μισές κάρτες. Βέβαια το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται στο Cast είναι που κάνει την κάρτα ακόμα πιο σπασμένη.

 Light up the Stage: Χαρακτηρίζεται από πολλούς παίκτες ως το κόκκινο Divination — αλλά καλύτερο αφού κοστίζει μόνο ένα κόκκινο για να την ενεργοποιήσετε, εφόσον έχει χάσει ο αντίπαλός σας τουλάχιστον ένα πόντο ζωής αυτό το γύρο.

Πάμε όμως στο ψητό. Έχετε μια γκάμα από decks να επιλέξετε κι αυτό είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα. Εγώ δεν έχω κατασταλάξει ακόμα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες δοκίμασα συνολικά τρία decks τα όποια τα βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα.

Να σημειώσω επίσης ότι κατά κόρων είμαι Mid-Range παίκτης και όπου υπάρχει δυνατότητα για μπλε, φυσικά το επιλέγω. Σε όλες τις περιπτώσεις που δοκίμαζα τα deck έπαιζα Best-of-Three. Ο λόγος είναι απλός: τα decks, κατά την άποψη μου, δεν είναι το ίδιο καλά χωρίς την δυνατότητα του Sideboard, τουλάχιστον για τα Mid-Range που βασίζονται πάρα πολύ στο δεύτερο Game.

To πρώτο deck που δοκίμασα ήταν το Sultai Midrange του Piotr Glogowski, με τις αλλαγές που έκανε μετά το Mythic Championship στο Cleveland. Ο Glogowski βγάζοντας το Explore Package κατάφερε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο Constructed κομμάτι του MC σημειώνοντας 8 νίκες και 2 ήττες. Ωστόσο το deck άρχισε να πέφτει μετά από μερικές εβδομάδες και ο ίδιος έβγαλε μία λίστα με κάποιες ακόμη αλλαγές. Εγώ αποφάσισα να δοκιμάσω αυτή την παραλλαγή και ο λόγος είναι ότι έκανε το deck δυνατότερο ενάντια στο mirror και είχε καλύτερο match-up στο πρώτο παιχνίδι ενάντια στο Control. Φυσικά αν περιμένετε να αντιμετωπίσετε αρκετά aggressive decks, το Explore θα σας χρησιμεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί σας ξαναγεμίζει το life, όμως σε άλλη περίπτωση δε βλέπω λόγο να παίξει κανείς τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Sultai Mid-Range by Piotr Glogowski

Planeswalkers
Vivien Reid

Creatures
Llanowar Elves
Hydroid Krasis
Incubation Druid
Thief of Sanity
Jadelight Ranger
Hostage Taker
Frilled Mystic
Carnage Tyrant

Spells
Thought Erasure
Cast Down
Assassin's Trophy
Vraska's Contempt
Find Finality

Lands
Forest
Island
Breeding Pool
Overgrown Tomb
Watery Grave
Drowned Catacomb
Woodland Cemetery
Hinterland Harbor

Sideboard
Kraul Harpooner
Thrashing Brontodon
Duress
Moment of Craving
Negate
Frilled Mystic
Disdainful Stroke
Vraska, Relic Seeker

Το Sultai είναι φοβερό γιατί μπορεί να εφαρμοστεί άψογα σε πολλές περιστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο Glogowski σκέφτηκε να αντικαταστήσει το explore package γιατί είδε — και πολύ εύστοχα μάλιστα — μια ευκαιρία στο Mythic Championship και αυτή ήταν η έλλειψη του Mono-Red. Αναγνωρίζω το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι και η καλύτερη λύση για τώρα, αλλά σίγουρα μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά.

Thief of Sanity

Στη συνέχεια δοκίμασα ένα Gruul Aggro γιατί απηύδησα με το πόσο έχανα από ένα σημείο και έπειτα με το Sultai. Ο λόγος ήταν τα συνεχώς αυξανόμενα aggro decks. Αντιμετώπισα αρκετά Mono-Red που έβαλαν λίγο πράσινο (ή μαύρο μερικές φορές) για απάντηση στο control μετά το sideboard. To Gruul έχει πολύ καλό match-up ενάντια στο mono-blue, δυστυχώς χάνει όμως αρκετά συχνά από το Sultai που παίζει τον  Wildgrowth Walker, αλλά μπορεί να «κλέψετε» κάποια παιχνίδια από την ταχύτητα και το Tempo που μπορεί να προσφέρει το deck.

Gruul Aggro


Creatures
Dire Fleet Daredevil
Growth-Chamber Guardian
Goblin Chainwhirler
Gruul Spellbreaker
Kraul Harpooner
Rekindling Phoenix
Skarrgan Hellkite

Spells
Lava Coil
Shock
Collision Colossus
Lightning Strike


Lands
Forest
Gruul Guildgate
Rootbound Crag
Stomping Ground
Unclaimed Territory
Mountain

Sideboard
Vivien Reid
Status Statue
Shivan Fire
Legion Warboss
Domri, Chaos Bringer
Cindervines
Lava Coil

Το Gruul σε σχέση με το Sultai έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά. Αρχικά θεωρώ ότι έχει πιο δυνατό Tempo από το Sultai. Αν παίξουμε 4ο γύρο  Rekindling Phoenix και 5ο γύρο  Skaargan Hellkite, είναι συνολικά 8 damage και δεδομένου ότι τα Life του αντιπάλου σας σίγουρα θα έχουν πέσει κι άλλο σε προηγούμενους γύρους, τότε έχουμε τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά και μεγάλες πιθανότητες για μια «γρήγορη» νίκη.

Gruul Spellbreaker

Τα αρνητικά είναι ότι δεν έχει κάποιον τρόπο να ξαναγεμίζει με κάρτες και από ένα σημείο και έπειτα αυτό σημαίνει ότι βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην κάρτα που θα τραβήξετε. Επίσης αν ο αντίπαλός σας καταφέρει να βγάλει ένα κτήνος που πετάει, ή να σας «κλέψει» κάποιο από τα τέρατα σας, τότε μάλλον την πατήσατε.

Είχα κάποια πολύ καλά match-ups και μπορεί πολλές φορές να κάνει γρήγορα stabilize ένα board, αλλά γενικά δεν έμεινα και πολύ ικανοποιημένος με το W/L Ratio του deck. Οπότε γύρισα σε ένα πιο περίεργο deck που μπορούσε πιο εύκολα να κερδίσει κάποια match-ups όπως το Esper Control, το Mono-Blue και κάποια Mid-Range Decks.

Το Deck στο οποίο αναφέρομαι είναι το Temur Reclamation. Το συγκεκριμένο deck έχει αρκετές από τις κάρτες που ανέφερα στην αρχή και μου αρέσει αρκετά να έχω πάρα πολλά mana γρήγορα και ωραία!

Επίσης, ας είμαστε ρεαλιστικοί, τις περισσότερες φορές που κάνεις untap με τον  Niv-Mizzet, Parun στο board, το παιχνίδι έχει σχεδόν τελειώσει. Το Deck έχει αδυναμίες ενάντια σε τέρατα που έχουν Hexproof καθώς έχει κυρίως spot removal και είναι για να αντιμετωπίσει τα πιο γρήγορα deck — πράγμα στο οποίο αποτυγχάνει πολλές φορές, κυρίως γιατί τα πιο γρήγορα deck στο format (Red Deck Wins & Winnie White) είναι τόσο γρήγορα που μπορεί να χάσεις στον 5ο γύρο.

Niv-Mizzet, Parun

Παρ’ όλα αυτά προτείνω να δοκιμάσετε το Temur Reclamation για να ξέρετε πως μπορείτε να το νικήσετε. Αυτό φυσικά ισχύει για όλα τα decks. Πιστεύω πραγματικά ότι ο τρόπος να μάθεις πως να κερδίζεις ένα deck είναι να μάθεις να το παίζεις για να ξέρεις τι βάζει/βγάζει ο μέσος αντίπαλος στο sideboard, αλλά και πως παίζει ενάντια στο δικό σας deck.

Temur Reclamation

Creatures
Niv-Mizzet, Parun

Spells
Wilderness Reclamation
Search for Azcanta
Syncopate
Sinister Sabotage
Shivan Fire
Opt
Growth Spiral
Fiery Cannonade
Expansion Explosion
Chemister's Insight

Lands
Stomping Ground
Steam Vents
Rootbound Crag
Mountain
Island
Hinterland Harbor
Breeding Pool
Sulfur Falls

Sideboard
Biogenic Ooze
Niv-Mizzet, Parun
Rekindling Phoenix
Star of Extinction
Crushing Canopy
Entrancing Melody
Lava Coil
Legion Warboss
Negate

Θα σας παρότρυνα λοιπόν να δοκιμάσετε τα decks που σας αρέσουν καθώς και να κάνετε δικούς σας πειραματισμούς μόνο και μόνο γιατί το format είναι υγιέστατο και χωράει τέτοιες καταστάσεις. Οι λίστες παραπάνω είναι ενδεικτικές — αλλά τι να κάνουμε αυτές πρόλαβα να δοκιμάσω — και τουλάχιστον το Sultai με έφτασε αρκετά κοντά στο να φύγω από το Gold. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα, αλλά θα επικεντρωθώ στο best of three για την επόμενη σεζόν με την ελπίδα να φτάσω επιτέλους Mythic και ίσως να μπω και στην χιλιάδα!

Θα τα πούμε σύντομα αλλά μέχρι την επόμενη φορά ταπάρετε σωστά τα mana σας και προσοχή στα misplay.

Supreme Will - Blog Αποκλειστικά για Magic: The Gathering