Standard Talk: Mythic Invitational 2019

Στο τέλος του Μαρτίου η Wizards of the Coast διοργάνωσε ένα τεράστιο event, το πρώτο Mythic Invitational. Πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του PAX East και μοίραζε συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια σε όλους τους συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα:

Θέση

Χρηματικό Έπαθλο

1ος

$250,000

2ος

$125,000

3ος

$70,000

4ος

$45,000

5ος - 16ος

$12,500

17ος - 64ος

$7,500


Το τουρνουά είχε format Duo Standard. Τι είναι αυτό; Το Duo Standard είναι ένα format το όποιο μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί μόνο στο Magic Arena. Οι παίκτες δηλώνουν 2 Decks συνολικά, τα όποια μπορεί να είναι:

- Δύο διαφορετικά εντελώς Deck

- Δύο Deck με ίδια αρχέτυπα αλλά διαφορετικές κάρτες στο κάθε ένα

- Ή δύο ίδια ακριβώς deck.

Την πρώτη θέση και τα $250.000 κατέκτησε ο Ιταλός παίκτης Andrea Mengucci παίζοντας Esper Control και Mono-White Aggro, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος στον τελικό με τον Piotr Glogowski που έπαιξε Mono-Red Aggro και Mono-Blue Tempo (το μοναδικό Mono-Blue Tempo σε όλο το τουρνουά).Legion's Landing

WHITE WINNIE

 

Creatures (26)
4  Benalish Marshal 
4  Dauntless Bodyguard 
2  Rustwing Falcon
4  Skymarcher Aspirant
4  Snubhorn Sentry 
4  Tithe Taker 
4  Venerated Loxodon 
Lands (20)   
20  Plains                  
            
           
Other Spells (14)
3  Unbreakable Formation 
3  Conclave Tribunal
4  History of Benalia
4  Legion's Landing

 

Teferi, Timebender

ESPER CONTROL by Andrea Mengucci

 

Planeswalkers (5)
1  Kaya, Orzhov Usurper 
4  Teferi, Hero of Dominaria 
Lands (26)
4  Drowned Catacomb
4  Glacial Fortress
4  Godless Shrine
4  Hallowed Fountain
1  Island
4  Isolated Chapel
1  Swamp
4  Watery Grave

                            
Sideboard (15)
1  Cleansing Nova
1  Clear the Mind
1  Demystify
1  Devious Cover-Up
1  Duress
1  Ethereal Absolution
1  Healing Grace
1  Ixalan's Binding
1  Lyra Dawnbringer
1  Mass Manipulation
1  Nezahal, Primal Tide
1  Sanguine Sacrament
1  Sorcerous Spyglass
1  The Mirari Conjecture
1  Unmoored Ego
Other Spells (29)
2  Search for Azcanta 
4  Absorb
2  Cast Down
3  Chemisters Insight
2  Cry of the Carnarium
3  Kaya's Wrath
1  Mastermanid's Acquisition
1  Moment of Craving
3  Mortify
1  Negate
4  Thought Erasure
3  Vraska's Contempt


Συγχαρητήρια λοιπόν στον νικητή του πρώτου Mythic Invitational. Φυσικά είναι ένας καταξιωμένος παίκτης, με τρία Τop8 σε προηγούμενα Pro Tour (πλέον Mythic Championship), έχει κερδίσει το World Magic Cup το 2015 και έχει παίξει συνολικά σε 95 τουρνουά, 71 Grand Prix και 24 Pro Tours.

Οι εντυπώσεις που μου άφησε το πρώτο Mythic Invitational ήταν κάπως γλυκανάλατες. Παιχνίδια γρήγορα με ορισμένα ενδιαφέροντα plays και άλλες φορές ασυγχώρητα λάθη που παίκτες που ανταγωνίζονται σε τέτοιο επίπεδο δεν θα έπρεπε να κάνουν.

Η κάλυψη ωστόσο σε γενικά πλαίσια ήταν καλή. Η συνεργασία της WotC με την Cardboard.Live βοήθησε στην παρακολούθηση των παιχνιδιών, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορούσε κάποιος να ελέγξει τις λίστες (decks) των παικτών, για να καταλάβει κάπως καλύτερα τη στρατηγική που ακολουθούν. Ζωτικής σημασίας θεωρώ επίσης πως ήταν και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν χαοτικά Board States με χίλιες κάρτες που δεν ξέρεις τι κάνουν, πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά στο επιτραπέζιο παιχνίδι.

Όσο για την διοργάνωση μου φάνηκε άρτια και πολλά υποσχόμενη για τις επόμενες χρονιές. Τα όμορφα οργανωμένα γραφικά και οι συζητήσεις των παρουσιαστών ήταν αρκετά ζωντανές, με χιούμορ και διάθεση — δεν ξέρω για εσάς πάντως εμένα η ενέργεια του Day9 πάντα μου φτιάχνει την διάθεση. Ένα πράγμα που με χάλασε όμως, ήταν οι άψυχες «συνεντεύξεις» μετά από κάθε παιχνίδι, με ερωτήσεις του τύπου: «Πως ένιωσες όταν κέρδισες;». Δεν θέλω να φανώ αρνητικός ως προς το event αλλά μερικά πράγματα θεωρώ ότι χρήζουν βελτίωσης για το επόμενο Invitational. Ακούς Wizards;

Αυτό που με χάλασε περισσότερο από όλα όμως είναι πως το Format ήταν κάπως περίεργο. Το best of one από την αρχή μου φαινόταν πολύ άχαρο και δεν ευνοούσε τόσο τις ικανότητες όσο τον παίκτη με την περισσότερη τύχη. Η δυνατότητα να αλλάζεις το deck σου στο δεύτερο παιχνίδι μέσο του Sideboard — όπως κάποιοι παίκτες τείνουν να κάνουν (βλ. Brad Nelson) — είναι μεγάλο προσόν. Κατά γενική ομολογία, αρκετές φορές το παιχνίδι καθορίστηκε από το ποιος έπαιζε πρώτος και ποιος δεύτερος αφού ο αριθμός τον ατόμων που δεν έπαιξαν έστω και ένα aggro deck ήταν πολύ μικρός. Ωστόσο αναμένεται να δούμε αν θα διατηρήσουν αυτό το format ή αν θα προσχωρήσουν στην κλασική μέθοδο του Best of Three (δηλαδή ο πρώτος παίκτης με δύο συνολικές νίκες είναι ο νικητής).

Περιμένω την επόμενη φορά να δω κάτι αντάξιο του επιπέδου που έχει χτίσει η Wizards στο ανταγωνιστικό κομμάτι όλα αυτά τα χρόνια. Το επίπεδο στρατηγικής και αποφάσεων που μπορεί να πάρει ο καθένας σε αυτό το παιχνίδι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Θα ήθελα όμως και την δική σας γνώμη. Γράψτε μας στα comments με τι συμφωνείτε και τι όχι, αλλά και τι έκανε εντυπωση σε εσάς στο πρώτο Mythic Invitational.

Μέχρι την επόμενη φορά ταπάρετε σωστά τα mana σας και προσοχή στα misplays!