Το Φορματ Αλλάζει…Γρήγορα

https://i3.wp.com/supremewill.com/wp-content/uploads/2019/06/to-format-allazei-grigora.jpg

Μαγευτικές εβδομάδες περάσαν από το τελευταίο άρθρο μου και λέω μαγευτικές γιατί έπαιζα Magic, προφανώς! Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για το πιο γρήγορα μεταβαλλόμενο Standard που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων παικτών με μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα. Ας μην μακρυγορώ όμως! 

Όσοι παρακολουθείτε — και έχω μια εντύπωση πως είστε αρκετοί — τα τελευταία νέα του Magic, θα δείτε ότι η War of the Spark αποτελεί μια δυνατή προσθήκη στο Roster της Ravnica. Έφερε 264 κάρτες «φωτιά» και έχει αναστατώσει την ανταγωνιστική κοινότητα με προσθήκες που ήδη αποτελούν Staples και στα υπόλοιπα Format όπως η Narset, Parter of the Veils. Απ ‘ότι φαίνεται το μόνο που χρειάζεται για να γίνει μια κάρτα Multi-Format Staple είναι να έχει στο όνομα της την λέξη Veil.

Narset, Parter of Veils

Τα Format αλλάζει…γρήγορα

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα πολύ υγιές format — κάθε φορά τα ίδια λέω — με πολλά decks και ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο meta. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό, αλλά σίγουρα παρατηρώ ότι υπάρχει χώρος για πειραματισμό.

Αν πάρουμε τις λίστες της Magic Pro League για παράδειγμα, θα δείτε ότι βρίσκονταν σε συνεχή αλλαγή. Ο Shota Yasooka έφερε στη λίγκα το Bant Midrange αλλά με την άνοδο των τετραχρωματικών deck — 4 Coloured Dreadhorde — και των Jeskai Planeswalkers, το deck άλλαξε και πήγε προς το Golgari Midrange. Το συγκεκριμένο deck λέγεται Golgari Ponza και η ύπαρξή του οφείλεται στο γεγονός ότι υπερτερεί των deck που προανέφερα, γιατί υπάρχουν τρεις κάρτες (Assassin’s Trophy, Casualties of War και Field of Ruins) που καταστρέφουν land σχετικά φθηνά — με εξαίρεση το Casualties of War. Οι δύο από αυτές αντικαθιστούν τις lands που καταστρέφεις με άλλες, αλλά πρέπει να είναι Basic Lands, πράγμα που αυτά τα decks δεν έχουν.

Assassin's Trophy

Γενικά αν δεν είστε στην άκρη της καρέκλας σας αυτές τις εβδομάδες παρακολουθώντας την μεταβολή, τότε μάλλον έχετε χάσει δύο με τρία decks. Η μόνιμη πηγή ενημέρωσης για εμένα είναι το Twitter και κάνα-δυο Reddits που κοιτάω. Προσοχή στις λίστες που προβάλλονται μέσω των τουρνουά του MTGO καθώς δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα του Meta.

Οι μικροί Planeswalker είναι δυνατοί

Μπορεί να νομίζαμε ότι με την αφαίρεση των Ultimate οι planeswalker δεν θα ήταν τόσο δυνατοί — ή τουλάχιστον μπορεί να το νόμιζα μόνο εγώ — αλλά κάναμε λάθος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι τα Static Abilities αλλάζουν κατά πολύ τους κανόνες του παιχνιδιού και ως αποτέλεσμα βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον αντίπαλό σας από εκεί που δεν το περιμένατε. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Narset, Parter of Veils που ανέφερα και παραπάνω. Στα τρία μάνα είναι ένα Search for Azcanta με την δυνατότητα να σταματήσει τον αντίπαλο από το να τραβήξει έξτρα κάρτες (Leovold, Emissary of Trest), οπότε σκεφτείτε ένα σενάριο που ο αντίπαλος κατεβάζει Teferi, Hero of Dominaria, είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το -3 του δίνοντάς μας την δυνατότητα όχι μόνο να ξαναπαίξουμε την Narset και να κάνουμε το ability της, αλλά και να τον καθυστερήσουμε ρίχνοντας τον πιο δυνατό planeswalker στο 1 Loyalty. Φυσικά αυτό αποτελεί ένα μόνο από τα σενάρια, καθώς η χρήση του κάθε planeswalker είναι ανεξέλεγκτα καλή.

Oath of Teferi

Εγώ θα έλεγα να μην απελπιζόμαστε, αφού υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να βρούμε και εμείς, αλλά και να τυπώσει η WotC απαντήσεις για τέτοιου είδους κάρτες — όπως και φαίνεται να κάνει βλέποντας τα spoilers της Core Set 2020. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να συνεχίσει το Power Level να είναι αντάξιο του κύκλου της Ravnica, που επιτυχημένα έκλεισε με την War of Spark, γιατί αλλιώς θα έχουμε το φαινόμενο Kaladesh — όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία σύγκριση — να είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αμετάκλητο παιχνίδι που πολλές κάρτες με προοπτικές πήγαν στον βρόντο, γιατί απλά δεν ήταν αρκετά δυνατές για να επιβιώσουν.

Πως προχωράμε λοιπόν;

Αν παίζετε σε κάποιο μαγαζί μόνο, τότε διαλέξτε το deck που σας αρέσει και παίξτε. Το Format είναι αρκετά ανοιχτό και τα Control έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη. Φυσικά αν έχετε κανέναν που επιμένει στο να κουμπώνει Counterspell, απλά φέρτε Deck με Teferi, Time Raveler. Αν πάλι έχετε σκοπό να πάτε σε κάποιο μεγάλο Event, τότε θα πρότεινα να ελέγξετε τι έπαιζε την προηγούμενη εβδομάδα και τι πήγε καλά στα event συνολικά και να παίξετε κάτι που νικάει τα 4 πρώτα deck. Προσοχή όμως, καλό είναι να μη βασιστείτε μόνο σε ένα-δύο event. 

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ταπάρετε σωστά τα μάνα σας και προσοχή στα misplay!