Mono Green Stompy Deck Review

 

https://i3.wp.com/supremewill.com/wp-content/uploads/2019/08/mono-green-stompy-deckreview.jpg

Ήρθε λοιπόν το καλοκαίρι που λέτε — και φεύγει σιγά σιγά — για όσους κάνατε τα μπανάκια σας ελπίζω να περάσατε όμορφα, για όσους πάλι όχι, δεν σας κατηγορώ δεν είμαι και πολύ της παραλίας. Πήγα όμως διακοπές στην πανέμορφη Κέρκυρα, εκεί σπούδαζα, εκεί έμαθα και Magic.

Έπαιξα στο Digital Fantasy Modern με το παλιό — αλλά δίκαιο — Rock (Golgari Midrange) και Standard με το Bant Ramp με το όποιο έλουσα άπειρα. Δεν είναι αυτός ο λόγος που γράφω όμως, θα ήθελα να μιλήσω επί της ουσίας, δηλαδή για το Standard και το Mono Green Stompy θα δοκιμάσω για τις επόμενες εβδομάδες.


Το τελευταίο διάστημα πλησιάζοντας στο κλείσιμο του Standard Ixalan/Dominaria αντί για control decks τα όποια τείνουν να επισκιάζουν του λυμένου Format στο τέλος κάθε Season, έχουμε μια σειρά από Combo decks που φαίνονται σχεδόν αμήχανα και δύσκολα να τα πιάσεις.

 

Πάνω που προλάβαμε να συνηθίσουμε την ορδή από Zombie που γεννάει η Land Field of the Dead σε συνδυασμό με το  Scapeshift ξαφνικά εμφανίστηκε από τα χέρια των Τσεχοσλοβάκων (Cifka, Strasky και Floch) ένα deck με πρωταγωνιστή τον  Kethis, the Hidden Hand που σε συνδυασμό με την Diligent Excavator, επιτρέπει το δυναμικό combo κάνοντας mill τον αντίπαλο ή σκοτώνοντας τον με ένα κάρο Ασπρό-Μαυρά Helix — Oath of Kaya. Όλα αυτά σε έναν μόλις γύρο (σημείωση: όχι στον πρώτο γύρο, σε έναν γύρο. Αυτό μπορεί να συμβεί και στον γύρο πέντε χιλιάδες-τρία), το μόνο που χρειάζεται είναι αρκετές Legendary κάρτες στο graveyard για να γίνονται exiled με τον Kethis, μια με δύο  Diligent Excavator στο battlefield, δύο με τέσσερα  Mox Amber στο graveyard και τον πρωταγωνιστή όλων τον Kethis.

Επειδή όμως η οικονομία είναι δυνατό χαρτί στο Magic Arena και δεν είχα κανένα σκοπό να χαλάσω όλες μου τις Wildcards για να φτιάξω κανένα από τα δύο αυτά deck που φεύγουν από το Standard τέλη Σεπτεμβρίου αλλά ούτε και τα Vampires για τον ίδιο λόγο, αποφάσισα να φτιάξω ένα deck, αλλιώτικο — που ενώ χάνει κάποιες σημαντικές κάρτες δεν αποκλείεται να ανέλθει στην «εξουσία» χάρις στην ωμή δύναμη του.

 

 

Σας παρουσιάζω λοιπόν το Mono Green Stompy Hexproof — τουλάχιστον έτσι θα το ονόμαζα εγώ. Ο δημιουργός του deck, Kavartech, κατάφερε να περάσει στην δεύτερη μέρα των προκριματικών για το Mythic Championship V και στην συνέχεια να πάρει και την τελική πρόκριση αήττητος με 5-0, παίζοντας αυτή την λίστα:

Mono Green Stompy / Hexproof by Kavartech

Planeswalkers
Nissa, Who Shakes the World
Vivien, Arkbow Ranger

Creatures
Barkhide Troll
Thorn Lieutenant
Voracious Hydra
Llanowar Elves
Paradise Druid
Pelt Collector
Steel Leaf Champion
Vine Mare

Lands
23 Forest

Sideboard
Voracious Hydra
Carnage Tyrant
Thrashing Brontodon
Ghalta, Primal Hunger
Vivien, Champion of the Wilds
Nullhide Ferox
Veil of Summer

Θα πρότεινα μερικές αλλαγές στο deck:
Δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα πολύ ο  Pelt Collector και ο λόγος είναι ότι δεν αποτελεί κομμάτι των δυνατών 1drop πλέον, ειδικά όταν έχει να ανταγωνιστεί κάρτες όπως ο  Knight of the Ebon Legion που στον τρίτο γύρο όχι μόνο ποδοπατάει τον αντίπαλο του αλλά φουσκώνει στην πορεία, κυρίως επειδή είναι σχεδόν αδιανόητο να το μπλοκάρεις. Για αυτό και πιστεύω ότι ενώ δεν είναι ένα προς ένα αντικατάσταση ως προς τα mana, η  Jadelight Ranger αποτελεί πολύ πιο δυνατή προσθήκη στο Deck.

 

Από την άλλη ο  Thorn Lieutenant ενώ αναγνωρίζω την συνεισφορά του είναι επίσης σχετικά αργός και λειτουργεί ως ψευτό-hexproof καθώς αντικαθιστά τον εαυτό του με ένα λιγότερα εντυπωσιακό τέρας στο πεδίο σε περίπτωση που τον κάνει ο αντίπαλος target. Σε αυτό το slot έχω αρκετές κάρτες που θα ήθελα να δοκιμάσω, κάποιες από αυτές είναι δοκιμασμένες όπως ο  Merfolk Branchwalker ή και ο  Kraul Harpooner που είναι αρκετά εντυπωσιακός ενάντια σε deck όπως το Feather καθώς ρίχνει από τον ουρανό με μεγάλες πιθανότητες ακόμα και την αφέντρα του deck,  Feather, the Redeemed. Πιο «φρέσκες» προσθήκες — λόγω έλλειψης τραβήγματος — θα ήταν το  Bond of Flourishing για να μας βοηθήσει να βρούμε κάποιες επιπλέον κάρτες και αν έχουμε απέναντί μας κάποιο Aggro deck να μας δώσει μερικές ανάσες ζωής.

 

Όπως καταλαβαίνετε δεν έχω καταλήξει ακόμα για την σωστή 75άδα, παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το deck έχει αρκετές δυνατότητες στο συγκεκριμένο meta. Έχει όμως και αδυναμίες, χρειάζεται αρκετή προσοχή στα decks που παίζουν  Kayas Wrath και  Time Wipe καθώς είναι αυτά που θα σας νικήσουν αν δεν είστε αρκετά συντηρητικοί με το Board σας. Σε περιπτώσεις που προσπαθούν να ελέγξουν το board δεν χρειάζεται να υπερβάλετε, συνήθως δυο  Vine Mare φτάνουν αν δεν έχει Board ο αντίπαλος — και χάρη στην  Vivien, Arkbow Ranger παίρνουν Trample αλλά και Counters.

 

Τέλος, προφανώς εξετάζω την προσθήκη 2ου χρώματος και υπάρχουν 2 πολύ δυνατές κατηγορίες και για σοβαρούς λόγους:

 

 

Προσθέτει τον  Rotting Regisaur που είναι On Curve με την Vivien. Το συγκεκριμένο χρώμα μπορεί να προσθέσει  FindFinality και  Legion's End στο Sideboard για τα προβληματικά deck όπως το Feather, το Bant Scapeshift αλλά και τα Vampires.

 

Ένα μεγάλο plus είναι το γεγονός ότι το Find//Finality έχει φοβερή συνεργεία με την Jadelight Ranger

 

Golgari Stompy

Planeswalkers
Nissa, Who Shakes the World
Vivien, Arkbow Ranger

Creatures
Barkhide Troll
Rotting Regisaur
Voracious Hydra
Llanowar Elves
Paradise Druid
Jadelight Ranger
Steel Leaf Champion
Vine Mare

Other Spells
FindFinality

Lands
13 Forest
Swamp
Temple of Malady
Overgrown Tomb
Woodland Cemetery

Sideboard
Legions End
Massacre Girl
Grafdigger's Cage
Nullhide Ferox
Duress
Assassins Trophy
Veil of Summer

 

Η προσθήκη αυτή μας δίνει το  Domri's Ambush, τον  Gruul Spellbreaker και τον  Domri, Anarch of Bolas που αποτελούν δυνατές απαντήσεις στο Main board για deck όπως τo Feather και για κάρτες όπως το  Flame Sweep και  Blood Sun στο Sideboard για το δεύτερο πιο προβληματικό deck το Scapeshift.

Gruul Stompy

Planeswalkers
Nissa, Who Shakes the World
Vivien, Arkbow Ranger
Domri, Anarch of Bolas

Creatures
Gruul Spellbreaker
Barkhide Troll
Voracious Hydra
Llanowar Elves
Paradise Druid
Jadelight Ranger
Steel Leaf Champion
Vine Mare

Other Spells
Domri's Ambush

Lands
13 Forest
Mountain
Rugged Highlands
Stomping Ground
Rootbound Crag

Sideboard
Blood Sun
Grafdigger's Cage
Domri, Anarch of Bolas
Nullhide Ferox
Rampaging Ferocidon
Collision Colossus
Veil of Summer

Λογικά ο άνθρωπος που κατέκτησε την πρώτη θέση στο MCQW θα είχε δοκιμάσει αυτές τις επιλογές και δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από αυτές, αλλά πότε δεν θα ξέρουμε.

 

Μπορείτε να τις δοκιμάσετε και εσείς και να μου πείτε την γνώμη σας είτε εδώ στα σχόλια, είτε στα Social Media μου:
Facebook | Twitter | Instagram

 

Μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε να ταπάρετε σωστά τα mana σας και προσοχή στα misplays!