Μαγικά Νέα: Modern Bans and Lootings

 

https://i3.wp.com/supremewill.com/wp-content/uploads/2019/08/stoneforge-mystic-supremewill.com-featured-image.jpg

Όταν ακούω για Bans στο Magic τις περισσότερες φορές έχω αυτή την αίσθηση ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, για κάποιο λόγο. Στην περίπτωση αυτής της εβδομάδας όχι μόνο αποδόθηκε δικαιοσύνη αλλά διορθώθηκε και ένα τεράστιο λάθος που επισκίαζε το Modern τους τελευταίους μήνες — από τον καιρό που βγήκε η Modern Horizons.

Standard:
 Rampaging Ferocidon is unbanned.

Modern:
 Hogaak, Arisen Necropolis banned.
 Faithless Looting is banned.
 Stoneforge Mystic is unbanned.

Vintage:
 Karn, the Great Creator is restricted.
 Mystic Forge is restricted.
 Mental Misstep is restricted.
 Golgari Grave-Troll is restricted.
 Fastbond is unrestricted.

 

 

H Hoga-παγόρευση

 

Η Wizards of the Coast είχε πει ότι η συγκεκριμένη έκδοση θα αλλάξει τα πράγματα για το Modern, αλλά μάλλον ξέχασε να μας πει ότι θα το διαλύσει κιόλας. Ο  Hogaak, Arisen Necropolis αποτέλεσε μια από τις πιο πιεστικές κάρτες για το meta του format, καθώς έπρεπε οι παίκτες — βασισμένοι στα μεγάλα ποσοστά προσέλευσης του deck σε μεγάλα τουρνουά — να «εφεύρουν» τρόπους να αντιμετωπίσουν το καταπιεστικό αυτό deck, στο κεντρικό σώμα του deck τους.

Hoogak, Arisen Necropolis Bans

Φυσικά αυτό δεν σταμάτησε ουδέποτε το deck αφού συγκέντρωνε κατ’ επανάληψη ακραία ποσοστά νίκης (της τάξης του 56-57% και άνω). Φανταστείτε ότι ένα φυσιολογικό ανταγωνιστικό deck σε όλα τα format έχει ποσοστά νίκης 47-53%. Οι παράγοντες οι όποιοι μεταβάλλουν αυτό το ποσοστό είναι πολλοί και δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Προχωρώντας, ελπίζω να δούμε την επιστροφή σε ένα υγειές modern format με λιγότερο interaction με τα νεκροταφεία και τις νεκροπόλεις γιατί έχουμε γεμίσει στα zombie από παντού.

 

Ξέρω ότι μερικοί φίλοι της σελίδας θα με βρίσουν για αυτή την πρόταση!

 

Η Επιστροφή του Άσωτου Ιού —  Rampaging Ferocidon

 

Με την τέλεια πάσα που έκανα στον εαυτό μου στην πάνω παράγραφό, επιστρέφει το δεινοσαυράκι που γέμισε με απορίες την κοινότητα του Magic τον Ιανουάριο του 2018 μετά το απρόοπτο Ban του. Η Wizards ήταν αρκετά ξεκάθαρη στην απόφαση της, λέγοντας ότι: «Τα κόκκινα aggro deck είναι αρκετά δυνατά» επομένως έπραξαν αναλόγως, αφαιρώντας από την εξίσωση τον Rampaging Ferocidon και το τότε Standard Legal Land Ramunap Ruins.

 

Τώρα με μονάχα ένα μήνα ζωής (εκτός αν γίνει κάποιο reprint), ο Rampaging Ferocidon επιστρέφει για να δώσει μια ανάσα στους παίκτες που δεν είχαν τρόπο να αντιμετωπίσουν decks όπως τα Vampires — που έχουν αρκετούς τρόπους να παίρνουν life — και το [mtg_card]Scapeshift[/mtg_card] που τον τελευταίο μήνα έχει γίνει ο φόβος και τρόμος όλων.

 

Εξάλλου έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται deck όπως το Sultai  Field of the Dead που παίζουν το Elemental πακέτο μαζί με το Field of the Dead και τον  Yarok, the Desecrated αψηφώντας το Scapeshift σαν κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα ο (πρώην) απαγορευμένος δεινόσαυρος θα λειτουργήσει ως θαμώνας στα deck που περιλαμβάνουν το κόκκινο ως χρώμα προχωρώντας στο συγκεκριμένο meta, τουλάχιστον στα sideboard.

 

Ban Looting - Unban Mystic

 

Ούτε μια μέρα δεν πέρασε και το twitter γέμισε από εικόνες από παίκτες που μοστράρουν τα 5-0 deck τους στο Magic: the Gathering Online με πρωταγωνίστρια την  Stoneforge Mystic. Η δικαιολογία της WotC για το συγκεκριμένο unban είναι ότι το Power Level στο Modern έχει ανέβει πάρα πολύ λόγο της αύξησης των διαθέσιμων καρτών στο format — για να είμαι ειλικρινείς δεν έχουν και άδικο.

Faithless Looting

Μεταξύ άλλων, δυνατή απάντηση αποτελεί το  Force of Vigor που καταστρέφει το όνειρο διαλύοντας όχι μόνο κάποιο ακριβό equipment ή και δύο που με τόσο κόπο ήρθε στο πεδίο αλλά και ένα πιθανό  Sigardas Aid που επιτρέπει ένα άμεσο attach ενός Equipment σε κάποιο creature κατά την είσοδο του στο πεδίο.

Θα δούμε και πως θα εξελιχθεί το Format τις επόμενες εβδομάδες με αυτή την παλιά προσθήκη. Σίγουρα μια τόσο δυνατή κάρτα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη αλλά μόνο να γεννήσει ιδέες και καινούργια deck. Εγώ προσωπικά στρέφω τα μάτια μου προς την Instant κάρτα  Eladamri's Call και ίσως προς τον  Militia Bugler, που μπορούν να βρουν την Stoneforge Mystic και αυτή με την σειρά της θα φέρει κάποιο Equipment. Η πολυπόθητη Kor-η μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με τον  Teferi, Time Raveler ή οποιοδήποτε άλλο bounce για το replay effect.

Bant Blink CoCo (5-0 MTGO) by Will Erker

Creatures
Birds of Paradise
Noble Hierarch
Ice-Fang Coatl
Stoneforge Mystic
Eternal Witness
Deputy of Detention
Soulherder
Knight of Autumn
Coiling Oracle

Other Spells
Path to Exile
Force of Negation
Sword of Fire and Ice
Sword of Light and Shadow
Batterskull
Collected Company

Lands
Botanical Sanctum
Breeding Pool
Hinterland Harbor
Misty Rainforest
Prairie Stream
Prismatic Vista
Snow-Covered Forest
Snow-Covered Island
Snow-Covered Plains
Temple Garden
Waterlogged Grove
Windswept Heath

Sideboard
Path to Exile
Ceremonious Rejection
Collector Ouphe
Force of Negation
Disdainful Stroke
Celestial Purge
Knight of Autumn
Kitchen Finks
Thragtusk
Cataclysmic Gearhulk

Πως αντιμετωπίζεται όμως το Ban στο  Faithless Looting από την ευρύτερη κοινότητα; Νομίζω ότι πάνω κάτω όλοι αναγνωρίζαν την δύναμη της κάρτας, ωστόσο πόνεσε αρκετά, ειδικά για τους φίλους που παίζουν το  Arclight Phoenix. Δεν ξέρω αν είναι όλα χαμένα, δεδομένου ότι το Faithless Looting αποτελούσε σημαντική κάρτα μαζί με το  Manamorphose, έτσι με αυτό το Ban αφήνει ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο deck και πολλοί αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο μπορεί να καλυφθεί.

 

Σίγουρα όμως αποτελεί απώλεια και για άλλα deck που χρησιμοποιούσαν το Looting για να πετύχουν το Graveyard interaction και η WotC πήρε την απόφαση για το Ban βασισμένη στην προσπάθεια της να δώσει βάρος στα interaction που έρχονται από το χέρι των παικτών (εννοώντας τις κάρτες στο χέρι) και από το πεδίο (Battlefield), μειώνοντας έτσι αρκετά τα deck που χρησιμοποιούν το graveyard, φυσικά αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε και στην επίσημη ανακοίνωση για τα Bans.

 

Για το Vintage δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω εφόσον δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία του format. Καταλαβαίνω όμως πως ένα format που είναι τόσο επηρεασμένο από Artifacts μπορεί να επηρεαστεί αρκετά από έναν planeswalker όπως είναι ο  Karn, the Great Creator.

 

Μέχρι την επόμενη φορά ταπάρετε σωστά τα μάνα σας και προσοχή στα misplays!